ПОВЕЌЕ

  Тајландската централна банка издаде 1,6 милијарди долари државни обврзници на IBM блокчејн

  Време зa читање: 2 минути

  Банката на Тајланд ја издаде првата платформа за државни заштеди на обврзници заснована на блокчејн.

  Во рок од две недели по лансирањето, централната банка продаде повеќе од 1,6 милијарди долари заштеди на обврзници, според официјалното соопштение на IBM на 5 октомври 2020 година.

  Се вели дека употребата на блокчејн технологија го намали времето на издавање на обврзници од 15 дена на само два дена. Зголемената ефикасност на процесот исто така ги намали оперативните трошоци и вишокот на валидација на документите вклучени во издавањето на обврзници.

  IBM заедно со централната банка соработуваа со седум други институции, вклучително и канцеларија за управување со јавни долгови, тајландски депозитар за хартии од вредност, асоцијација на пазар на обврзници на Тајланд и четири други банки.

  Банката на Тајланд наскоро може да ја прошири употребата на блокчејн технологија низ сите други издадени државни обврзници за инвеститори на мало и големо.

  Тајландската централна банка е активно вклучена во блокчејн и просторот за криптовалути. Во јуни, банката започна пилот тест за својата дигитална валута на централната банка за да го тестира со големи претпријатија. Следниот месец, исто така, беше соопштено дека банката планира да ја користи својата дигитална валута за да склучи трансакција со монетарната управа на Хонг Конг.

  7,798Следи нè на facebookЛајк

  слично

  Значителен буџетски дефицит во европските и регионалните земји

  Ниту една европска земја, поради кризата предизвикана од пандемијата, нема да ја заврши оваа година со буџетски суфицит. Според овие проекции, најголем дефицит во Европа...

  ЕУ привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање обврзници

  Европската унија привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање на обврзници за финансирање на програми за зачувување на работни места кои се загрозени поради...

  Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка”

  Народната банка е професионална и независна институција, којашто при одлучувањето ги применува највисоките меѓународни стандарди и најдобрите меѓународни практики. Одземањето на дозволата на „Еуростандард...

  ОСТАВИ ОДГОВОР

  Ве молиме внесете го коментарот
  Внесете го вашето име тука