ПОВЕЌЕ

  Личен Развој

  Платите во лаборатории се движат од 24.232 денари до 49.418..Синлаб дава највисоки плати, колку плаќаат останатите?

  Најголемите по приход медицински лаборатории минатата година ги намалиле профитите, но ги зголемиле платите – покажува анализата на податоците на Пари во соработка со...

  ПАРИ АНАЛИЗА: КОЛКАВИ ПРОФИТИ НАПРАВИЈА ЛАБОРАТОРИИТЕ Лани?

  Милионските добивки што приватните лаборатории ги направија за време на пандемијата, веќе ги нема. Две од петте најголеми лаборатории влегоа во минус, покажува анализата...

  Атанас Кочов, кандидат за ректор на УКИМ: Со зајакнати критериуми ќе нема многу магистранти и докторанти, но ќе има квалитет

  Со либерализацијата на Законот за високо образование од 2002 година се намножија универзитетите и факултетите во Македонија, јавни и многу приватни. Тоа овозможи упис...

  Атанас Кочов, кандидат за ректор: УКИМ мора да е столб, а високото образование не смее да биде бизнис

  На полето на високото образование во Македонија егзистираат голем број универзитети. Веќе подолго време преовладува мислењето – што повеќе факултети и факултетски дипломи, што...

  Атанас Кочов, кандидат за ректор на УКИМ: Ќе формирам универзитетски совет за контрола на работењето и протокот на финансиите

  Последниве години Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ се движи по надолна линија. Забележан е сериозен пад кај рангирањето на меѓународните листи. Ниско е нивото...

  Кочов: Спојот на науката и реалниот сектор обезбедува економски развој

  Равојот на државата се темели на производството на реалниот сектор. За здрава економија и здрав реален сектор неминовно е да постои соработка меѓу академската...

  Атанас Кочов, кандидат за ректор на УКИМ: Најдобрите студенти не се задржуваат со непотизам и влијанија

  Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ е национална ризница и традиција, но и моторна сила за одржлив развој на земјата. Затоа, неопходна е Стратегија на УКИМ...

  Дел од тосканската „мермерна“ планина од милијарда долари и во делата на Родин и Микеланџело

  Кога ќе се спомне патување во Италија, сите прво помислуваат на огромното крајбрежје, античките руини и историја, природните убавини, одличната кујна, величенствените планини и...