ПОВЕЌЕ

  УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ СОДРЖИНИ

  Бесплатно преземање на содржини од Пари надвор од овие услови е дозволено само во непосреден договор со редакцијата на Пари, односно со одговорниот уредник.

  Дозволено е бесплатно преземање на вести, извештаи и други написи од Пари, само под следните услови:

  – дозволено е да се преземе најмногу 25 % од содржината на текстот

  – на крајот од преземениот текст, треба да се објави реченицата „Целиот текст прочитајте го тука“, а со зборот „тука“ да се поврзе (објави) линк до оригиналниот текст на Пари.

  – ако текстот е потпишан од конкретен автор од Пари, во преземениот текст задолжително треба да се наведе името на авторот.

  – насловот на текстот задолжително треба да почне со зборот „Пари“ и со интерпункцискиот знак две точки (на пример, „Пари“ Открива: Прават најголеми профити во државата, какви плати даваат? “)

  – дозволено е да се преземат најмногу пет содржини дневно.

  Забрането е бесплатно да се преземаат колумни објавени на Пари, освен во непосреден договор со одговорниот уредник на Пари. Без таков договор, дозволено е бесплатно да се објави само извадок од колумна, при што:

  – извадокот од колумната може да биде долг најмногу 10 реда од оригиналната објава во Пари

  – насловот на извадокот задолжително треба да почне со фразата која го содржи името на авторот на колумната и зборовите „за Пари“, по што следи интерпункцискиот знак две точки (на пример, „Гувернерот за Пари: Се ќе биде во ред“)

  – на крајот од преземениот текст, треба да се објави реченицата „Целата колумна прочитајте ја тука“, а со зборот „тука“ да се поврзе (објави) линк до оригиналниот текст во Пари

  Преземање на видеа и фотографии е дозволено само во договор со одговорниот уредник на Пари.

  Тој што ќе објави содржина ( вест, извештај или друг напис) надвор од условите за бесплатно преземање е согласен на издавачот на Пари да му исплати надомест од 20.000 денари за една содржина.

  Тој што ќе објави анализа надвор од условите за бесплатно преземање е согласен на издавачот на Пари (Аналитика Медиум ДОО Скопје) да му исплати надомест од 20.000 денари за една анализа. Издавачот таа сума целосно ќе му ја исплати на авторот на анализата.

  Тој што ќе објави видео или фотографија надвор од условите за бесплатно преземање е согласен на издавачот на Пари да му исплати надомест од 15.000 денари за едно видео или една фотографија. Издавачот таа сума целосно ќе му ја исплати на авторот.

  За прекршувања на овие услови, издавачот на Пари го овластува својот правен застапник да презема законски мерки спрема прекршителите.