ПОВЕЌЕ

  Анализи

  ЛАНИ СЕ ЗАТВОРИЛЕ 6.857 ФИРМИ, најкритично во трговијата

  Минатата година не ја преживеале 6.857 компании, покажуваат податоците на БизнисМрежа.мк, со ажурирање до 17.1.2023 година. Ако се споредат овие податоци со 2021 година,...

  ВО МАКЕДОНИЈА ЛАНИ СЕ ОТВОРЕНИ 8.665 ФИРМИ, речиси идентичен број како и во 2021

  Минатата година, пред руско-украинската војна, се негуваа големи надежи дека ќе има раст на вложувања и економски развој што ќе нѐ врати во претпандемискиот...

  ИНФЛАЦИЈА ВО РЕГИОНОТ: РЕЖИСКИТЕ ТРОШОЦИ НАЈМНОГУ ПОСКАПЕА КАЈ НАС, Храната – во Црна Гора

  Минатата година ја завршивме со просечна инфлација од 14,2 проценти. Ова значи дека во просек за цела година, за толку се зголемиле трошоците за...

  ЗА ПЕНЗИИ ГОДИНАВА СЕ ПЛАНИРААТ 1,2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА, ДРЖАВАТА ЌЕ ПОМАГА СО НАД 500 милиони

  Пари анализа: Движење на пензии, придонеси и државни трансфери во последните 5 години За пензии годинава се планирани 1,2 милијарди евра. Тоа е дури...

  „ПАРИ“ ПРЕСМЕТА: КОЛКУ ЌЕ СЕ ЗГОЛЕМИ ИЗНОСОТ НА ФАКТУРИТЕ ЗА Струја?

  Дури 99,2 проценти од домаќинствата, според потрошувачката на електрична енергија влегуваат во првата и во втората тарифа, покажуваат податоците што ги презентираше Регулаторната комисија...

  ХАЛК БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ Е ИЗБОР БРОЈ ЕДЕН на новооснованите компании

  Пред крајот на годината, порталот Пари сумира која банка им беше омилена на новоотворените компании. Податоците од платформата БизнисМрежа.мк покажуваат дека во годината што...

  ОТКРИЕНИ ОМИЛЕНИТЕ АДМИНИСТРАТИВЦИ: Во кое министерство платите ќе пораснат 30%?

  Со Буџетот за 2023 година, кој е во собраниска процедура во моментов, се планира наредната година да има 26,7 милиони евра или 5 насто...

  НАМАЛЕН ИНТЕНЗИТЕТОТ НА ОТВОРАЊЕ НА ФИРМИ – Лани во октомври и ноември се отвориле 2.248, а годинава 1.192 фирми

  За два месеци, во октомври и во ноември годинава, отворени се 1.192 фирми, а лани бројот на новоотворените компании бил значително поголем и изнесувал...

  ВО ОКТОМВРИ И ВО НОЕМВРИ ЗГАСНАЛЕ 707 КОМПАНИИ, 11,5 % повеќе од лани

  Пари анализира каков е трендот и структурата на затворените фирми Во октомври и во ноември годинава, клуч на врата ставиле 707 компании, покажуваат податоците на...