ТТК банка обезбеди капитал од 1,5 милиони евра со втората емисија на корпоративната обврзница

Датум на објава: 13.02.2020

Време зa читање: 2 минути

Издавачот ТТК Банка АД Скопје известува дека на ден 11.2.2020 година заврши втората емисија на долгорочни должнички хартии од вредност – корпоративна обврзница по пат на јавна понуда.

Јавната понуда на хартии од вредност е одобрена со Решение за давање одобрение за издавање долгорочни должнички хартии од вредност по пат на јавна понуда – втора емисија на корпоративна обврзница УП 1 број 10-91 од 27.12.2019
година, односно со Решение за давање одобрение за измени на Проспектот за издавање долгорочни должнички хартии од вредност по пат на јавна понуда – втора емисија на обврзници бр. УП 1 број 10-2 од 20.1.2020 година на Комисијата за хартии од вредност на Република Северна Македонија. Поканата за запишување и уплата на хартии од вредност беше објавена во дневниот весник „Вечер“ на ден 24.1.2020 година, а на интернет-страницата на Македонската берза на хартии од вредност АД Скопје на ден 24.1.2020 година, кога беше објавен и Проспектот за запишување и уплата на хартиите од вредност.

Прочитајте и ...  Стопанска банка АД Скопје известува за неработен ден

Во Проспектот за запишување и уплата на хартиите од вредност, издавачот ТТК Банка АД Скопје предвиде процент на запишани и платени хартии од вредност од 60% за да јавната понуда се смета за успешно завршена.


Заклучно со 11.2.2020 година, од понудените 1.500 долгорочни должнички хартии од вредност – корпоративна обврзница од втора емисија, продадени се вкупно 1.500 долгорочни должнички хартии од вредност – корпоративна обврзница од втора емисија, во вкупен износ од 1.500.000 евра, односно 92.477.396 денари по среден курс на НБРСМ на денот на уплатата со што процентот на реализација на јавната понуда изнесува 100%.

Прочитајте и ...  Филијалите и експозитурите на Комерцијална банка нема да работат на 03.08.2020

Со ова, а врз основа на член 23 став 3 од Законот за хартии од вредност може да се смета дека процентот на успешност на јавната понуда на хартии од вредност е постигнат, заради што ТТК Банка АД Скопје одлучи да ја затвори јавната понуда на хартии од вредност. Последен датум на кој ќе се примаат уплати за хартиите од вредност од јавната понуда односно ден на завршување на јавната понуда е 11.2.2020 година.


Тагови: корпоративна обврзница, Македонска берза, ТТК банка АД Скопје,

Facebook профил: pari.com.mk

Инстаграм профил: pari.com.mk

@pari.com.mk

© Преземањето авторски содржини е забрането со закон. Преземањето на текстови и изјави во авторска сопственост на порталот pari.com.mk е дозволено делумно, со задолжителен хиперлинк до содржината која се пренесува. Секое преземање фотографија означена со лого, без претходна согласност со pari.com.mk, е строго забрането.


Сподели: