ПОВЕЌЕ

  Групацијата НЛБ ги потпиша принципите за одговорно банкарство

  Време зa читање: 2 минути

  НЛБ стана потписник на принципите на Обединетите нации за одговорно банкарство, и со тоа им се придружија на претходните потписници (повеќе од 180 банки од целиот свет). Ова е единствена рамка за одржлива банкарска индустрија, развиена во иновативно партнерство помеѓу банките и Обединетите нации. Како матична банка на групацијата, НЛБ ги потпиша принципите за одговорно банкарство на Обединетите нации и сите членови на групацијата НЛБ, која работи во регионот на Југоисточна Европа.

  „Важен дел од мисијата на НЛБ Групацијата, покрај грижата за клиентите преку посветеност, знаење и иновативни решенија, е да создаде подобар живот и подобра иднина за целиот регион во кој работи. Групацијата НЛБ цврсто верува дека може да обезбеди додадена вредност на клиенти, вработени и истовремено на целата компанија, поради што тргна по патот на интензивна интеграција на одржливоста во својот бизнис“, велат од НЛБ.

  Принципите на одговорно банкарство ја дефинираат улогата и одговорноста на банките во обликувањето на одржлива иднина. Во исто време, тие помагаат во усогласувањето на целите на банките со целите за одржлив развој на ООН и Парискиот договор за климатски промени од 2015 година. Исто така е важно да се охрабри банката да ја интегрира одржливоста во сите свои деловни области и да утврди како таа најдобро може да придонесе за одржлив свет. Ова отвора нови деловни можности за целата групација НЛБ.

  7,798Следи нè на facebookЛајк

  слично

  Значителен буџетски дефицит во европските и регионалните земји

  Ниту една европска земја, поради кризата предизвикана од пандемијата, нема да ја заврши оваа година со буџетски суфицит. Според овие проекции, најголем дефицит во Европа...

  ЕУ привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање обврзници

  Европската унија привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање на обврзници за финансирање на програми за зачувување на работни места кои се загрозени поради...

  Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка”

  Народната банка е професионална и независна институција, којашто при одлучувањето ги применува највисоките меѓународни стандарди и најдобрите меѓународни практики. Одземањето на дозволата на „Еуростандард...

  ОСТАВИ ОДГОВОР

  Ве молиме внесете го коментарот
  Внесете го вашето име тука