ПОВЕЌЕ

    ТРОПСКИТЕ ЖЕШТИНИ ЈА ЗАБРЗАА БЕРБАТА НИЗ ФРАНЦУСКИТЕ ЛОЗЈА: Дали пеколните лета ќе им стават крај на легендарните пенливи вина?

    Време зa читање: 4 минути

    Топлинските бранови што годинава ја зафатија Европа, со голем број на пеколно жешки денови во текот на целото лето, поттикнаа порана берба низ француските лозја од вообичаеното. Годинава, бербата на грозје во Франција започнува во просек три недели порано отколку во 1980-тите, според Националниот институт за земјоделски, прехранбени и еколошки истражувања (Inrae).

    Зголемените температури, за кои научниците потврдуваат дека се должат на климатските промени предизвикани од човекот, го забрзуваат растот на лозјата, при што грозјето зрее порано.

    Во Алзас, источна Франција, бербата никогаш не започнала толку рано. Бербата на грозјето од кое се прави кремантот за пенливо бело вино официјално започна во вторник – 10 дена пред 2024 година, според Здружението на лозари (AVA).

    Датумите на берба за винарите зависат од регионот и сортата грозје и се придржуваат до календар утврден од Националниот институт за потекло и квалитет (INAO).

    Во Шампањ, во источна Франција, бербата на грозје официјално започна минатата среда.

    Дејвид Шатијон, копретседател на Комитетот за шампањ, рече дека иако бербата е рана поради интензивната топлина од последните недели, тој очекува „многу добра берба“ оваа година.

    „Лозјето е во извонредна состојба, што ни овозможува да пристапиме кон оваа берба со доверба и спокојство“, се вели во соопштението за медиумите на комитетот.

    Рани берби сега се забележуваат низ сите винарски региони во Франција.

    Во Бордо, минатиот понеделник, првото кастрење беше извршено во парцелите посветени на кремант, според Интерпрофесионалниот совет за вино во Бордо (CIVB).

    Се очекува бербата да биде околу 10 септември за други бели и црвени вина – кои сочинуваат 85 проценти од производството.

    Бербата сега започнува 10 или 15 дена порано отколку пред 40 години поради климатските промени, според интерпрофесионалното здружение.

    Во Сен-Емилион, во близина на Бордо, бербата започнала околу 15 септември од 2010 година, наместо на 26 септември како што се гледаше во поголемиот дел од 20 век, според Министерството за еколошка транзиција.

    На бербата на грозје во Бон во Бургундија, во последниве години Пино Ноар започнувал во просек на 6 септември.

    Сепак, од крајот на средниот век до 1988 година, оваа берба обично се одвивала околу 27 септември, според студија која собрала податоци што датираат од 1354 година, цитирана од весникот „Ле Монд“.

    Оваа база на податоци стана историски индикатор за климатските промени, исто така цитирана во шестиот извештај на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC).

    Ерве Кенол, директор за истражување во Францускиот национален центар за научни истражувања (CNRS), изјави за „Франс Инфо“ дека, всушност, „целиот циклус на лозата е поран, од пупењето [отворањето на пупките] што се случува порано и порано во пролетта, и затоа ја прави поранлива на мразовите од доцната зима“.

    Максималните дневни температури за време на сезоната на одгледување грозје се зголемиле за околу 3 степени Целзиусови од 1980 година, според студијата на Инрае, објавена во мај.

    Овој феномен значи дека грозјето добива на содржина на алкохол (содржината на шеќер што ќе стане алкохол) и киселост.

    На пример, во Лангедок, вината имаат просечна содржина на алкохол од речиси 14 проценти од 2015 година, во споредба со 11 проценти во 1980-тите, според Инрае.

    Климатските промени предизвикани од емисиите на јаглерод од фосилните горива се поврзани со зголемување на екстремните временски настани, вклучувајќи интензивна топлина, суша и обилни дождови, кои можат да уништат земјоделски култури, па дури и парцели, особено поради ерозија, забележува Инрае.

    Падот на производството може да биде драстичен – до 50 проценти во департманите Еро и Гар во јужна Франција во 2019 година, на пример, кога грозјето беше изгорено од топлотен бран.

    Жештината, исто така, носи зголемување на болестите и штетниците на лозјата, поради влажноста. Ова беше случај во Жиронда, југозападна Франција, во 2020 година, кога мувлата ги нападна лозјата во Бордо, кои беа поплавени од обилни дождови во мај.

    Почестите и поголеми пожари, исто така, директно влијаат на лозјата, како што се виде на почетокот на август кога неколку стотици хектари изгореа во Од, на југот на Франција.

    Според студија објавена во 2024 година во списанието „Nature Reviews Earth and Environment“, ако глобалното затоплување надмине +2C во споредба со прединдустриската ера, 90 проценти од крајбрежните и низинските вински региони во јужна Европа би можеле да не бидат во можност да произведуваат квалитетно вино со економски одржливи приноси до крајот на векот.

    (Фото: Paris Wine Cup)

    14,794Следи нè на facebookЛајк

    слично