ПОВЕЌЕ

  ЕЦБ ќе тестира дигитални евра

  Време зa читање: 2 минути

  Европската централна банка (ЕЦБ) размислува за воведување на дигиталното евро и планира да ја тестира идејата со пилот-проект почнувајќи од средината на октомври.

  „Европејците сè повеќе се свртуваат кон дигитално трошење, заштеди и инвестиции“, рече во петокот претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард.

  „Нашата улога е да обезбедиме доверба во парите. Ова значи да се испита дали еврото одговара на дигиталната ера. Треба да бидеме подготвени да го лансираме дигиталното евро, доколку е потребно “, рече директорот на централната монетарна институција во еврозоната.

  Според планот на ЕЦБ, дигиталното евро би било слично на биткоинот, но за разлика од другите крипто-валути, тоа ќе го надгледува централната банка.

  Дигиталните валути користат блокчејн технологија или големи датотеки со податоци за трансакции. И, дигиталното евро би се засновало на таа технологија и би се користело во интернет-трансакции.

  Дигиталната верзија на заедничката европска валута ќе биде достапна за сите граѓани и компании во еврозоната, соопшти ЕЦБ, додавајќи дека таа ќе биде „слична на банкнотите, но во дигитална форма“.

  ЕЦБ го замисли дигиталното евро како додаток на готовина, а не како замена.

  Се планира дискусија за идејата со граѓани, академици, финансискиот сектор и владите за да се проценат нивните потреби.

  Јавната консултација и фазата на судење ќе започнат на 12 октомври, објави ЕЦБ.

  7,798Следи нè на facebookЛајк

  слично

  Значителен буџетски дефицит во европските и регионалните земји

  Ниту една европска земја, поради кризата предизвикана од пандемијата, нема да ја заврши оваа година со буџетски суфицит. Според овие проекции, најголем дефицит во Европа...

  ЕУ привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање обврзници

  Европската унија привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање на обврзници за финансирање на програми за зачувување на работни места кои се загрозени поради...

  Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка”

  Народната банка е професионална и независна институција, којашто при одлучувањето ги применува највисоките меѓународни стандарди и најдобрите меѓународни практики. Одземањето на дозволата на „Еуростандард...

  ОСТАВИ ОДГОВОР

  Ве молиме внесете го коментарот
  Внесете го вашето име тука