Американското Министерство за земјоделство им даде одобрение на две компании, Upside Foods и Good Meat, да ги продаваат своите производи од пилешко одгледувани во лабораторија, пишува Ројтерс, што ги прави првите месни производи од лабораторија кои добија зелено светло за продажба во земјата.
Поконкретно, одобрението на USDA доаѓа во форма на грант за инспекција. Поточно кажано, грантот значи дека капацитетите за преработка на месо на компаниите се во согласност со стандардите на агенцијата и редовно ќе се проверуваат. Ова, всушност, овозможува нивните производи да се продаваат на големо. „Ова одобрување фундаментално ќе го промени начинот на кој месото доаѓа на нашата трпеза“, рече извршниот директор на Upside Foods, Ума Валети во изјавата. „Тоа е огромен чекор напред кон поодржлива иднина – онаа која ги зачувува изборот и животот“.
Со отстранување на оваа голема регулаторна пречка, САД сега се само втората земја во светот што одобри продажба на месо одгледано во лабораторија по Сингапур.
Месото одгледано во лабораторија, или „култивирано“ се смета за поетичка алтернатива на традиционалното месо бидејќи ниту едно животно не се убива или повредува за да се создаде. Како што имплицира името, месото одгледано во лабораторија се создава во биореактори користејќи вистински животински клетки. И во зависност од тоа кого прашувате, тој има некако вкус како вистинскиот.
Сепак, дали е здрава, па дури и поздрава алтернатива, останува да се види, но јасно е дека USDA мисли дека е барем доволно безбеден за нас да јадеме.
Но, ветувањата за „поодржлива“ алтернатива на месото од добиток се под знак прашање бидејќи најмалку една студија тврди дека сегашните методи за производство на култивирано месо не се ништо „позелени“ од добивањето месо од заклан добиток. Студијата, сепак, признава дека ова може значително да се подобри во иднина.
Сепак, дури и ако процесот е значително поефикасен со текот на времето, нема да биде лесно да се постигне месото одгледано во лабораторија да освои доминантен дел од пазарот на месо.
Лидерите на индустријата признаа дека никој не открил како да го зголеми производството, а притоа да ги одржува трошоците разумни. Ќе се покаже уште потешко да ги натерате скептичните потрошувачи да го јадат.
ЗОШТО Е СОЗДАДЕНО МЕСОТО ОДГЛЕДАНО ВО ЛАБОРАТОРИЈА?
Веројатно ќе помине некое време пред да видите месо одгледано во лабораторија во вашиот локален супермаркет, ако и воопшто го видите некогаш. Но, засега и двете компании планираат јавно да дебитираат со своите производи во неколку одбрани ресторани и локации.
Mесотo одгледано во лабораторија е алтернатива на обичното месо. Се одгледува во лаборатории преку процес на култура, при што се зема биопсија од живо животно и матичните клетки се одвојуваат од мускулните клетки. Овие матични клетки се одгледуваат во средина која им обезбедува хранливи материи потребни за размножување. Матичните клетки се размножуваат и се трансформираат во мускулни клетки и масни клетки, на крајот формирајќи месо.
Ова вештачки произведено месо има способност да одговори на еколошките проблеми поврзани со конвенционалното месо. Месото одгледано во лабораторија троши многу помалку енергија, земја и вода. Се смета дека е релативно без суровост и еколошки свесен.
Дополнително, месото одгледано во лабораторија се произведува во високо контролирана средина која може да го заштити месото од микроби и контаминација. E. coli, Salmonella и Campylobacter се цревни патогени кои предизвикуваат болести секоја година и ги загрижуваат оние што јадат месо. Бидејќи во месото одгледано во лабораторија нема цревни органи, не може да има контаминација за време на колењето.
Месото одгледано во лабораторија е исто така ослободено од хормоните за раст кои често се инјектираат во животните одгледувани на фармите за да го направат нивното месо подобро. Ова го прави месото одгледано во лабораторија поздраво.
Аналитика








