ПОВЕЌЕ

  Пет категории на луѓе на кои не им одговара работата од дома

  Време зa читање: 3 минути

  Милиони луѓе ширум светот започнаа да работат од дома, кога корона вирусот почна да се шири, а за многумина од нив – таквата работа беше целосно ново искуство.

  Само хонорарците и оние чии компании промовираат пофлексибилна деловна политика со години ја имаа таа среќа да им е познат овој начин на работа, сите други, се соочија со потешкотии.

  Сепак, сè се смени преку ноќ, но не сите подеднакво ја издржаа таа промена..

  За овие категории, работата од дома воопшто не се покажа добра опција и тоа со причина.

  1. Вработени мајки

  Бројни студии покажаа дека теле-работата е многу потешка за мајките што работат отколку за татковците, бидејќи тие имаа впечаток дека „сè зависи од нив“. Тие се растргнати помеѓу приватните и деловните обврски, работа и играње или учење со децата, додека истовремено ја средуваа куќата и подготвуваа храна. Градинките и училиштата не работеа и не беше можно да се ангажира дадилка, поради мерките за превенција и блокадите во карантин.

  1. Социјалните луѓе

  Голем број работници се согласија дека во одреден момент се чувствувале осамено и изолирано, што се рефлектира во лошо расположение. Многу од нив разговарале со колегите или разговарале преку видео повици за време на работното време, а како главни недостатоци на работата од дома, тие изјавиле дека не се во можност да се дружат и да разменуваат идеи со колегите во живо.

  1. Повеќе лица во мал стан

  Иако се чини дека нема значителен ефект, но факторот на големината на недвижниот имот во кој живее работникот – воопшто не е занемарлив. Имено, оние кои работеа од дома во мал стан, опкружени со повеќе лица секој ден, кои немаа каде да се сокријат поради карантин, велат дека атмосферата имала прилично негативно влијание врз нивните перформанси: имало пад на продуктивноста и концентрацијата. Тие исто така наведуваат дека се навикнати да шетаат низ канцеларија или да паузираат, што не е можно во овој случај.

  1. Менаџери

  Вработените на највисоките позиции во компанијата имаат задача да надгледуваат други, да даваат наредби и да ја контролираат работата на некој сектор или целата компанија, што е тешко да се направи од дома. Менаџерите едвај чекаа да се стабилизира состојбата, иако нивните искуства се различни: додека некои тврдат дека не гледаат недостаток на ефикасност во далечинското работење, други велат дека „се чувствувале“ надвор од контрола.

  1. Неработниците

  Верувале или не, телекомуникацијата можеби некогаш била можност да се „фатат погрешни линии“, но не денес. Уште од пандемијата, работодавците знаеја дека работата од дома ќе биде ефективна само ако се следи и надгледува поголема или помала група на луѓе – до можен степен.

  Покрај тоа, добар дел од работата сега бара резултати на дневна основа, така што без разлика дали сакате или не, не можете да ја гледате серијата на средина на работното време. Во канцеларијата, разговорите со колегите и почесто користење паузи се „пооправдани“.

  7,798Следи нè на facebookЛајк

  слично

  Значителен буџетски дефицит во европските и регионалните земји

  Ниту една европска земја, поради кризата предизвикана од пандемијата, нема да ја заврши оваа година со буџетски суфицит. Според овие проекции, најголем дефицит во Европа...

  ЕУ привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање обврзници

  Европската унија привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање на обврзници за финансирање на програми за зачувување на работни места кои се загрозени поради...

  Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка”

  Народната банка е професионална и независна институција, којашто при одлучувањето ги применува највисоките меѓународни стандарди и најдобрите меѓународни практики. Одземањето на дозволата на „Еуростандард...

  ОСТАВИ ОДГОВОР

  Ве молиме внесете го коментарот
  Внесете го вашето име тука