ПОВЕЌЕ

  Милјардерот Фил Најт: „Сакале или не, животот е игра“

  Време зa читање: 3 минути

  Фил Најт, моментално има 82 години и е  основач на „Најк“. Поранешен сметководител, Најт открил за време на постдипломските студии дека сака да биде претприемач. Неговото богатство во моментот согласно листата на „Форбс“ се проценува на 48.5 милијарди долари.

  Фил Најт заминал во пензија во јули 2016 година и станал почесен претседател на „Најк“. Во продолжение се неговите пораки за животот, бизнисот и среќата.

  „Кукавиците никогаш не започнаа и слабите умреа на патот. Тоа нè напушта, дами и господа. Нас“.

  „Единствениот најлесен начин да откриете како се чувствувате кон некого е да кажете  догледање”.

  Животот е раст. Растеш или умираш

  Кога гледате само проблеми, не гледате јасно“.

  „Така утро во 1962 година си реков: Нека сите ја нарекуваат луда вашата идеја. . . само продолжи Не застанувај Не ни помислувајте да застанете додека не стигнете таму и не размислувајте многу каде е „таму“. Што и да дојде, едноставно не запирајте “.

  „Како и книгите, спортот им дава на луѓето чувство дека живееле други животи, дека учествувале во туѓите победи и порази. Кога спортот е во своите најдобри, духот на навивачот се спојува со духот на спортистот “.

  „Оние кои ги поттикнуваат претприемачите никогаш да не се откажуваат, се шарлатани. Понекогаш треба да се откажете. Понекогаш да знаете кога да се откажете, кога да пробате нешто друго што е генијално. Да се ​​откажеш не значи да застанеш. Никогаш не застанувај. Среќата игра голема улога. Да, би сакал јавно да ја признаам моќта на среќата. Спортистите имаат среќа, поетите имаат среќа, бизнисите имаат среќа. Напорната работа е критична, добриот тим е неопходен, мозокот и одлучноста се непроценливи, но среќата може да одлучи за исходот. Некои луѓе можеби не го нарекуваат среќа. Можеби ќе го наречат Тао, или Логос, или Јана, или Дарма. Или Дух. Или Бог.“

  „Верувај во себе, но имај верба и во верата. Не верата како што ја дефинираат другите, туку вера како што ја дефинираш ти. Верата како вера се дефинира во твоето срце“.

  „Сакале или не, животот е игра“.

  „Бев линеарен мислител и според Зен, линеарното размислување не е ништо друго освен заблуда, една од многуте што нè одржуваат несреќни. Реалноста е нелинеарна, вели Зен. Нема иднина, нема минато. Сега е сè “.

  „Сакав да изградам нешто што е мое, нешто што може да го посочам и да кажам: Јас го направив тоа. Тоа беше единствениот начин што го гледав за да го направам животот значаен “.

  7,798Следи нè на facebookЛајк

  слично

  Значителен буџетски дефицит во европските и регионалните земји

  Ниту една европска земја, поради кризата предизвикана од пандемијата, нема да ја заврши оваа година со буџетски суфицит. Според овие проекции, најголем дефицит во Европа...

  ЕУ привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање обврзници

  Европската унија привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање на обврзници за финансирање на програми за зачувување на работни места кои се загрозени поради...

  Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка”

  Народната банка е професионална и независна институција, којашто при одлучувањето ги применува највисоките меѓународни стандарди и најдобрите меѓународни практики. Одземањето на дозволата на „Еуростандард...

  ОСТАВИ ОДГОВОР

  Ве молиме внесете го коментарот
  Внесете го вашето име тука