ПОВЕЌЕ

    БЕЗ ГОТВАЧ, БЕЗ КЕЛНЕР, БЕЗ КЕШ: Ресторан во Загреб со робот-готвач и гастономска визија од иднината

    Време зa читање: 2 минути

    Сакате ли њоки со јагнешко, црно рижото или тестенини од тиквички? Можете да нарачате било кој од нив во хрватски ресторан каде роботски готвач може да приготвува околу 70 различни оброци во едно тенџере. Неговите сопственици велат дека веруваат дека бистрото BOTS&POTS Sci-Food во Загреб е единствениот ресторан во светот каде готови оброци во тенџере се прават од роботски шпорети без човечко учество освен полнење на уредите со свежи состојки.

    Уредите додаваат масло и зачини според дигитални рецепти направени од човечки готвач.

    Во други слични ресторани, роботите мешаат и пржат чипсови и хамбургери, прават пици или служат и доставуваат оброци, но „нема робот кој прави оброк во едно тенџере од свежа храна“, вели косопственикот на ресторанот Хрвоје Бујас.

    Беа потребни седум години за партнерите на Бујас да ја претворат идејата во реалност и да го отворат ресторанот минатата година, откако инвестираа над 1 милион евра.

    „Навистина беше предизвик да се направи готов оброк од свежа храна за што е можно пократок временски период и колку што може да биде вкусен“, изјави Бујас за Ројтерс во бистрото со висока технологија.

    Се чини дека клиентите се согласуваат. „Храната е со врвен квалитет“, вели 18-годишниот Ловро Петар Андришек, кој во Bots&Pots дошол со задоволство за својот роденден. „Мојата чинија е целосно чиста“, се насмеа тој.

    Роботизираниот готвач наречен GammaChef главниот готвач на ресторанот дигитално го „подучува“ како да готви оброк, а потоа го памти и бескрајно го повторува.

    Пет роботски шпорети можат да произведат четири оброци за 15 минути или речиси 100 оброци за еден час, рече Бујас, додавајќи дека еден би чинел 10.000 евра доколку се продава.

    „Размислуваме да го прошириме нашиот бизнис модел преку франшиза“, рече Бујас, објаснувајќи дека роботот го забрзува процесот на готвење и заштедува пари во време на недостаток на персонал. „Еден таков ресторан со пет роботи може да го води едно лице“, рече тој. „Нашата конечна цел е да создадеме простор „без келнер, без готвач, без готовина“ каде што нарачувате, добивате и плаќате храна без човечки контакт.

    14,794Следи нè на facebookЛајк

    слично