ПОВЕЌЕ

    ЗБОГУМ АРАБИКА, ЗДРАВО ЛИБЕРИКА: Дали климатските промени ќе значат и крај за кафето какво што го познававме досега?

    Време зa читање: 3 минути

    Индустријата за кафе е соочена со очајна потреба драстично да се реинформира и да се сврти кон нова варијација на културите наспроти глобалното затоплување. Решението доаѓа во форма на зрната Либерика, откритие што може да ја спаси индустријата

    АРАБИКА СЕ ПОВЛЕКУВА ПРЕД КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ

    Застрашувачкиот феномен на климатските промени донесе разорни влијанија врз голем дел од индустриите ширум светот. Радикалните промени во природната средина на планетата се повеќе ја загрозуваат и намалуваат површината погодна за одгледување кафе, а до 2050 година од одгледувачите може да се бара да се преселат или да бараат нова алтернативна култура.

    Постојаното зголемување на температурите ја загрозува популарната сорта на зрна кафе Арабика, која во моментов сочинува неверојатни 55 проценти од пазарот.

    Некои експерти почнуваат да предвидуваат дека зголемените температури ќе ги намалат посакуваните локации за одгледување кафе до 50 проценти до 2050 година. Засегнатите фармери, претежно лоцирани во Бразил, Виетнам, Индонезија и Колумбија, или ќе мора постепено да се преселат или да одгледуваат нешто сосема различни за да останат на површина.

    Сепак, потенцијалното решение за оваа криза пристигнува во форма на поотпорен вид зрна кафе наречена Либерика, која би можела да стане спасител и водечка разновидност на култури на кафе до крајот на векот.

    ПЕЈЗАЖ ЗА КАФЕ ВО РАЗВОЈ

    Во последните сто години, на глобалниот пазар на кафе доминираат два вида: Арабика и Робуста. Маргинално поскапи, но послатки по вкус, зрната Арабика традиционално се користат во поубави, позанаетчиски пијалоци наместо погорчливиот вкус рафиниран од зрната Робуста, кој, случајно, исто така содржи двојно поголема содржина на кофеин.

    Но, со брзиот пораст на глобалните температури, претходно помалку бараниот вид Либерика може да ги префрли овие два етаблирани гиганти на клупата за замена. Спојот на дефинирачки фактори може да се покаже како инструмент за големото враќање на кафето Либерика. Силен и високопродуктивен ресурс, со неверојатно висока отпорност на смртоносни штетници и болести, како и оптимална толеранција за потопли температури, Либерика изгледа дека ќе процвета, особено низ Африка.

    Методите на индустриска обработка се значително подобрени во текот на минатиот век. Одгледувачите на арабика беа принудени поради глобалното затоплување да ги преселат фармите на повисока надморска височина, а дополнително, свежата сорта на Либерика наречена Екселса стана истакната и ги задржа богатите ароми и вкусови на видот.

    Екселса е кафе со благ, мазен вкус со ниска до средна киселост и минимална горчина, со вкусни ноти, вклучувајќи прекрасна комбинација од грутки од какао, путер од кикирики, сушено овошје, шеќер демерара и јаворов сируп.

    Варијантата Excelsa на кафето Liberica моментално ужива брзо навлегување во производството низ Уганда, каде што повеќе од 200 фарми сега го одгледуваат специјалитетот.

    И покрај големата пролиферација на Excelsa, таа има долг пат да патува пред да се приближи до симнување од тронот на доминантното кафе Арабика или Робуста како масовно произведен пијалок.

    Додека се соочува со непрепознатливи предизвици во врска со природната средина која постојано се развива, Либерика продолжува да нуди сензационален потенцијал за одгледување комерцијално исплатливо, а можеби и кафе со повисока вредност под сè потопли услови и на пониска надморска височина од Арабика и може да понуди подобрена отпорност на климата и добредојдено решение што ја менува играта за глобалниот сектор за кафе.

    13,495Следи нè на facebookЛајк

    слично