Колкава била добивката на сите словенечки банки?

Датум на објава: 15.09.2020

Време зa читање: 3 минути

Профитабилноста на словенечките банки дополнително се намали за седум месеци од оваа година како резултат на влошената состојба предизвикана од вирусот.

Речиси сите банки покажаа зголемување на трошоците за оштетување и обезбедување. Кредитирањето на домаќинствата се зголеми во јули, додека падот на кредитирањето на претпријатијата продолжи, но поинтензивно отколку во вториот квартал.

Добивката пред оданочување во првите седум месеци изнесува 154 милиони евра, што е третина од добивката што банките ја остварија во истиот период минатата година, пренесува Капитал.

Со опаѓање на кредитната активност и голем обем на ликвидни инвестиции со низок принос, нето-приходот од камата на банките падна за 3,9 проценти во однос на истиот период минатата година, соопшти Банката на Словенија во својот последен извештај за работењето на банките.

Нето приходите од камати на банките заостанаа една четвртина од истиот период минатата година.

До јули, скоро сите банки забележаа зголемување на трошоците за оштетување и резервирање, што изнесуваше 107 милиони евра на ниво на банкарскиот систем, или 15,6 проценти од остварениот приход.

Во јули, буџетскиот удел на банкарскиот систем се зголеми за 507 милиони евра на 43,7 милијарди евра и беше за 7,8 проценти повисок од пред една година.

Банките ги зголемија своите инвестиции во хартии од вредност со централната банка, додека кредитирањето на небанкарскиот сектор се намали.

Падот на кредитите кон небанкарскиот сектор продолжи и во јули, но помалку остро отколку во претходните месеци.

Растoт од година на година на кредитите кон небанкарскиот сектор остана позитивен, 1,6 проценти, но ова беше најмал раст од 2016 година.

Причината за тоа е, меѓу другото, намалувањето на заемите за компаниите. Нивниот обем беше помал за 44 милиони евра или третина од просечниот пад во вториот квартал.

И покрај падот, обемот на заеми на компаниите остана на годишно ниво од 0,6 проценти, на 8,9 милијарди евра, велат тие.

Во јули, кредитите на домаќинствата се зголемија за 56,5 милиони евра на месечно ниво, главно како резултат на растот на станбените и другите заеми, што претставува зголемување на негативните салда на трансакциските сметки на клиентите.

Растот на кредитите на домаќинствата од година во година остана на 1,8 проценти, што е помалку од една третина од растот на крајот на минатата година.

Надпросечниот месечен раст од 31 милион евра беше присутен кај станбените кредити, што значи дека растот на тие заеми остана на ниво од 4,3 проценти на годишно ниво.

По завршувањето на епидемијата, понудата и побарувачката на пазарот на недвижнини заживеа, а понатамошниот раст на станбените заеми ќе зависи од развојот на економските и условите на пазарот на трудот.

Потрошувачкото кредитирање продолжи да опаѓа, паѓајќи во јули за три проценти на годишно ниво.

Во јули продолжи трендот на опаѓање на нефункционалните изложености на банките.

Нивниот обем изнесуваше 927 милиони евра и претставуваше учество од 1,9 проценти. Падот е присутен во сите групи клиенти, освен занаетчиите, каде што уделот порасна за 0,4 процентни поени на 4,3 проценти по долгиот пад во јули.

Степенот на изложеност на занаетчии кои не работат добро е мал, но тие ја претставуваат групата со најлош квалитет на портфолиото. Изложеноста на компаниите останува 578 милиони евра непрофитабилна, што претставува четири процентно учество на изложеноста кон секторот.


Тагови: банкарство, добивка, загуба, пандемија, Словенија,

Facebook профил: pari.com.mk

Инстаграм профил: pari.com.mk

@pari.com.mk

© Преземањето авторски содржини е забрането со закон. Преземањето на текстови и изјави во авторска сопственост на порталот pari.com.mk е дозволено делумно, со задолжителен хиперлинк до содржината која се пренесува. Секое преземање фотографија означена со лого, без претходна согласност со pari.com.mk, е строго забрането.


Сподели: