ПОВЕЌЕ

  ПАРИ ЕКСКЛУЗИВНO: 100 НАЈГОЛЕМИ КОМПАНИИ ПО ДОБИВКА во Македонија за 2021 година

  Време зa читање: 2 минутиПари во соработка со платформата за бонитетни информации БизнисМрежа.мк, трета година по ред, Ви ја претставува листата „100 Најголеми“ компании по добивка во Македонија за 2021-та година.

  Проектот „100 Најголеми“ содржи три категории – најголеми компании по приходи, добивка и број на вработени. Целта на проектот „100 Најголеми“ е да допринесе кон развој и јакнење на позитивната деловна клима низ промоција на позитивната деловна пракса на најголемите компании по приход, добивка и број на вработени.

  Ви напоменуваме дека предмет на рангирањето на 100 НАЈГОЛЕМИ се компаниите –  трговски друштва во приватна сопственост. Ранг листата не вклучува правни лица, банки, осигурителни компании, државни институции, компании во државна сопственост и останати правни лица кои не се регистрирани согласно законот за трговски друштва.

  ВО ПРИЛОГ ЕКСКЛУЗИВНО НА ПОРТАЛОТ ПАРИ: 100 НАЈПРОФИТАБИЛНИ КОМПАНИИ ВО МАКЕДОНИЈА ЗА 2021 ГОДИНА

  Ранг 2021КомпанијаДобивка (ЕУР)Раст% Ранг 2020
  1 ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ Скопје 79,857,874 16% 1
  2 ИГМ-ТРЕЈД Илија и др. ДОО Кавадарци 51,247,184 240% 9
  3 Рудник САСА ДООЕЛ Македонска Каменица 35,485,545 45% 7
  4 ЕВН Македонија АД Скопје 28,025,388 -5% 4
  5 Македонски Телеком АД СкопјеСкопје 27,999,681 0% 5
  6 МАКПЕТРОЛ АД Скопје 22,341,517 293%27
  7 АЛКАЛОИД АД Скопје 20,835,865 12% 8
  8 ТЕ-ТО АД-Скопје 20,608,128 70% 14
  9 УСЈЕ АД Скопје 19,145,177 -23% 6
  10 АЏИБАДЕМ СИСТИНА Скопје 17,363,014 195% 26
  11 КАСИНОС АУСТРИА ДОО Скопје 15,751,847 75% 17
  12 ПИВАРА СКОПЈЕ АД Скопје 15,750,281 19% 11
  13 МЕРМЕРЕН КОМБИНАТ АД Прилеп 14,827,052 78% 18
  14 А1 МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Скопје 14,326,414 17% 13
  15 МАКСТИЛ АД Скопје 13,811,174 931%-
  16 КАМЕНИМОСТ КОМУНИКАЦИИ АД Скопје 12,747,865 4% 12
  17 ЛИБЕРТИ АД Скопје 12,692,896 -58% 3
  18 СУПОРТ & СОЛУШНС ЦЕНТАР МК ДООЕЛ Скопје 11,842,296 2% 15
  19 БУЛМАК 2016 ДООЕЛ Пробиштип 11,653,035 202% 32
  20 ВЕРОПУЛОС ДООЕЛ Скопје 10,341,123 -1% 16
  21 ЖАН МИТРЕВ Скопје 9,233,320 14% 20
  22 ТАБ МАК ДООЕЛ Пробиштип 7,776,366 102% 33
  23 КОНТИ ХИДРОПЛАСТ ДООЕЛ Гевгелија 7,522,992 25% 25
  24 СИНОХИДРО КОРПОРЕЈШН ЛИМИТЕД Пекинг - Подружница Скопје 7,124,523 -
  25 ПРОМЕДИКА ДОО Скопје 6,565,180 356%119
  26 ОКТА АД Скопје 6,149,456 -
  27 КНАУФ ДООЕЛ Скопје 5,872,212 118% 52
  28 ФИЛИП МОРИС ТУТУНСКИ КОМБИНАТ ПРИЛЕП ДОО Скопје 5,829,749 100% 48
  29 ТЕХНИКАЛ ТЕКСТАЈЛС ДООЕЛ Штип 5,598,001 53% 38
  30 ЗСФ-КОМ ДООЕЛ Скопје 5,377,357 43% 35
  31 СЦМ РЕТАИЛ ДООЕЛ Скопје 5,184,611 38% 36
  32 ЕУРОНИКЕЛ ИНДУСТРИ ДОО Кавадарци 5,082,144 -9% 22
  33 КАМ ДОО Илинден 5,072,225 4% 28
  34 КИППЕР MARKET ДОО Желино 4,795,516 40% 42
  35 ЛЦ ВАИКИКИ РЕТАИЛ МК ДООЕЛ Скопје 4,501,619 613% 286
  36 ВАРДАР ДОЛОМИТ ДООЕЛ Скопје 4,426,833 126% 75
  37 АМФЕНОЛ ТЕХНОЛОЏИ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Кочани 4,390,903 22% 41
  38 КНАУФ-РАДИКА АД-Дебар 4,366,006 -28% 24
  39 АПЕКС МК ДОО Скопје 4,336,319 86% 60
  40 СИМ ИНЖЕНЕРИНГ ДОО Струмица 4,239,144 58% 53
  41 ДМАРКАРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ с. Долно Караслари Велес 4,126,092 278% 171
  42 ОРКА ХОЛДИНГ АД Скопје 4,102,144 127% 84
  43 КАСИНОС АУСТРИА ИНТЕРНАТИОНАЛ МАКЕДОНИЈА ДОО Скопје 3,928,205 -18% 29
  44 ЕВН Македонија Електрани ДООЕЛ Скопје 3,863,136 1531% 834
  45 БИОТЕК ДОО Скопје 3,706,118 48% 58
  46 СТОКОМАК ДОО увоз-извоз Скопје 3,616,986 19% 44
  47 ПУЦКО ПЕТРОЛ ДООЕЛ Пласница 3,591,623 32% 51
  48 МАК АУТОСТАР ДООЕЛ Скопје 3,442,456 110% 92
  49 ВИК МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ с.Алинци, Прилеп 3,412,381 -
  50 РУД-КОП увоз-извоз ДООЕЛ Битола 3,307,076 178% 154
  51 КАМ ИМОБИЛИЕН ДООЕЛ Скопје 3,248,063 216% 181
  52 СУПЕРТРЕЈД ДООЕЛ увоз-извоз Скопје 3,241,099 117% 107
  53 ЈАВОР-ТРАНС ДОО Струмица 3,146,308 -17% 34
  54 МЕТАЛОПРОМЕТ ДООЕЛ увоз-извоз Струмица 3,132,521 1131% 770
  55 АВИЦЕНА ДОО експорт-импорт Скопје 3,117,942 61% 77
  56 ИТХР МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Скопје 3,013,009 106% 111
  57 ПОФИКС ДОО Тетово 2,985,460 -8% 43
  58 ГРАНИТ АД-Скопје 2,909,149 174% 178
  59 ЦЕРМАТ ДОО Битола 2,901,406 10% 57
  60 СЕАВУС ДООЕЛ Скопје 2,897,178 -29% 31
  61 МЕТАЛ-НЕТ ДОО Куманово 2,891,283 260% 225
  62 СЕТЕК Се од Техника ДОО Скопје 2,872,581 8% 55
  63 АДОРА ИНЖЕНЕРИНГ ДООЕЛ експорт импорт Скопје 2,857,694 -3% 47
  64 АДРИЈУС ДОО увоз-извоз с.Глумово Сарај 2,853,678 742% 589
  65 АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА Скопје 2,808,710 77% 95
  66 ЛУКОИЛ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Скопје 2,699,892 26% 71
  67 ДММ ДРЕКСЛМАЈЕР МАНУФАКТУРИНГ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ увоз-извоз Кавадарци 2,694,581 124% 150
  68 ТГС ТЕХНИЧКИ ГАСОВИ ДОО Скопје 2,684,264 46% 83
  69 БИОТЕК ЛАБОРАТОРИЈА Скопје 2,630,284 66% 99
  70 ИЛИНДЕН АД Струга 2,619,494 -29% 37
  71 БРАКО ДОО Велес 2,615,243 333% 302
  72 КБ Прво пензинско АД Скопје 2,596,074 14% 61
  73 ИНТЕРТРЕЈД КОМПАНИ ДООЕЛ Јегуновце 2,595,351 5630% 3,370
  74 ОТПАД ДООЕЛ Охрид 2,582,531 563% 503
  75 ТИНЕКС-МТ ДООЕЛ Скопје 2,578,984 -29% 39
  76 КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА БТ ДООЕЛ Битола 2,543,989 -
  77 НЕПТУН МАКЕДОНИЈА ДОО Скопје 2,514,199 -17% 45
  78 ЕУРОЕДИЛ-ХОЛДИНГ ДООЕЛ Ростуше 2,479,095 302% 295
  79 СПОРТ - ЛАИФ ТРЕЈД ДОО Скопје 2,467,033 -7% 56
  80 АЛАЈАНС УАН МАКЕДОНИЈА АД Кавадарци 2,463,875 11% 65
  81 МА ТРУСТ ДОО Скопје 2,431,839 99% 149
  82 САНИК ИНЖЕНЕРИНГ ДООЕЛ Скопје 2,421,665 66% 113
  83 ГАЛИНОС ФАРМ ДОО Илинден 2,407,107 101% 151
  84 МЛЕКАРА АД Скопје Битола 2,363,992 -21% 46
  85 АЛМА - М ДООЕЛ Скопје 2,353,268 112% 166
  86 ВИНАРСКА ВИЗБА-ТИКВЕШ АД Кавадарци 2,348,563 114% 170
  87 РЕПЛЕК ФАРМ ДООЕЛ Скопје 2,342,529 -15% 50
  88 РЕ-МЕДИКА Скопје 2,323,086 127% 184
  89 ДЕНИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ Страшко ДООЕЛ Скопје 2,311,261 118% 176
  90 РИО КОМПАНИ - Ријат ДООЕЛ - Врапчиште 2,251,067 529% 557
  91 КИТ-ГО ДООЕЛ Штип 2,223,145 13% 74
  92 СИНПЕКС ДОО Битола 2,222,874 69% 130
  93 АСП-ПАК ДООЕЛ Охрид 2,152,352 44% 106
  94 НИКОБ ДОО Скопје 2,138,339 6% 73
  95 УНИ АГРО увоз-извоз ДОО Велес 2,118,838 9% 78
  96 АКТИВА ДОО Штип 2,113,193 -2% 70
  97 АВТОНОВА ДОО експорт-импорт Скопје 2,073,736 65% 142
  98 Д-Р ПАНОВСКИ АД Скопје 2,042,127 7% 80
  99 ДАУТИ КОМЕРЦ АД с.Бојане - Сарај 2,031,634 41% 120
  100 НАВИКО ШИПИНГ ДОО Скопје 2,025,058 206% 273

  Податоците за 100-те најголеми компании по добивка покажуваат дека тие оствариле вкупна добивка од 735,5 милиони евра во 2021 година, додека во 2020 година, добивката на овие компании била 517,4 милиони евра, што значи дека за една година се зголемила за 42%.

  Но, ако се споредат податоците за најприходните и најпрофитабилните компании, може да се види дека само 3 компании од ТОП 10 најголеми по приход се во групата на ТОП 10 најголеми по добивка.

  Интерсен е и фактот што 5 компании кои во 2021 година биле во загуба , во 2020 година влегле во 100-те најпрофитабилни (за нив ќе посветиме посебен текст).

  Инаку, вкупните добивки на најпрофитабилните компании се генерирани од нивен вкупен приход од 7,86 милијарди евра (околу 2,4 милијарди евра помалку од она што го оствариле 100-те најголеми фирми по приход).

  Во 100-те најголеми компании по добивка имало и помалу вработени во однос на 100-те најголеми компании по приход. Односно кај нив лани биле вработени 47.651 работник.

  11,396Следи нè на facebookЛајк

  слично