ПОВЕЌЕ

  Лични Финансии

  ПЕНЗИИТЕ ЌЕ ПОРАСНАТ ЗА 8,4 ПРОЦЕНТИ, сега просекот на пензиите е 19.150 денари

  За 8,4 проценти ќе бидат повисоки пензиите што за овој месец ќе ги добијат пензионерите. Притоа, просечната пензија ќе изнесува 19.150, наместо досегашните 17.666...

  КОЛКУ НАВИСТИНА ЌЕ ПОРАСНАТ ПЕНЗИИТЕ: За најниските 921, а за највисоките плус 5.400 денари

  За петнаесеттина дена македонските пензионери ќе ја добијат мартовската пензија зголемена за 8,4 проценти. Со нивното пресметување во досегашните износи, просечното пензионерско примање од...

  ЖИВОТЕН СТАНДАРД: Платите и натаму неконкурентни во трката со цените

  Во декември лани просекот на месечните примања го достигнал нивото од 34.364 денари, односно 557 евра. Последниот статистички податок упатува на тоа дека платите...

  ФОНДАЦИЈАТА „ТРАЈЧЕ МУКАЕТОВ“ ДОДЕЛИ 40 НОВИ СТИПЕНДИИ ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023

  За петнаесет години постоење, Фондацијата „Трајче Мукаетов“ стипендирала 619 студенти по фармација и по медицина при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје, а...

  Халкбанк советува како да заштедите во вашите студентски денови

  Сите знаеме колку може да нѐ обземе чувството на возбуда и анксиозност кога прв пат почнуваме да студираме. Најчесто првото соочување со менаџирање на...

  Еве како функционираат CASH-IN банкоматите

  Помина времето кога депонирањето готовина на вашата банкарска сметка секојпат беше мачна задача. Требаше да ја посетите банката и да чекате во долги редици...

  Во првото полугодие од 2022 година околу 1.700 ученици и наставници посетија предавања за финансиска едукација на НБ

  Тимот за финансиска едукација на Народната банка во првото полугодие од 2022 година, преку едукативни презентации, подготовка на едукативни материјали и организација на натпревари,...

  КХВ публикува прирачник за издавање општински обврзници

  Комисијата за хартии од вредност како регулатор на пазарот на капитал во континуитет низ различни модалитети ги поттикнува сите потенцијални издавачи на хартии од...

  Четири начини да ги сочувате парите од рецесијата што му се заканува на светот

  Поминувањето низ рецесија за време на вашиот финансиски живот е неизбежно како смртта и даноците. Не постои економист кој може да го предвиди точниот...