ПОВЕЌЕ

  Седум инспиративни лекции за претприемништвото

  Време зa читање: 4 минути

  Фразата „прсти да излижеш“ настанала како резултат на хедонистичките побуди на оние кои уживаат во најдобро приготвеното пилешко во светот. Урбаната легенда вели дека оваа фраза почнала да се користи во моментот кога се појавил сега веќе добро познатиот „KFC“ ланец на ресторани.

  Кентаки пилешкото и неговото пробивање во светот поминало трнлив пат. А, за масовното продавање и воопшто настанувањето на ова пилешко, бил задолжен еден човек. Се работи за Харланд Сандерс, човекот кој на 60 години решил да застане на патот на сиромашното минато и да се насочи кон иднината.

  Во продолжение се седумте инспиративни лекции за претприемничкото патување на полковникот, без разлика дали имате 25 или 75 години.

  Лекција број 1: Неуспехот раѓа успех

  Сандерс бил одбиен илјада пати пред да успее да го продаде својот рецепт за пржено пилешко Кентаки. И не само тоа, туку Сандерс потфрли мизерно на секоја друга кариера што некогаш ја обидел. На возраст од десет и четириесет години, Сандерс, меѓу другото, се обиде во следните професии: Диригирање на уличен вагон, земјоделство, продажба, борба против пожар.

  Ова само покажува дека и да доживувате неуспех, сепак има време, без разлика колку години имате.

  Лекција број 2: Никогаш не е доцна

  Кога полковникот Сандерс имаше 75 години, тој конечно го продаде KFC за 2 милиони долари (приближно 15 милиони долари денес).

  Лекција број 3: Минатото е за во минатото

  За да бидете успешни како претприемачи, едноставно што треба да научите е дека минатото е за да остане и таму во минатото и тоа ќе ја дефинира вашата идна шанса за успех само доколку тоа го дозволите.

  Не е важно колку пати не сте успеале, од каде сте потекнувале или какви негативни работи сте искусиле или сте направиле во минатото.

  Вашето минато не ги држи клучевите за вашиот иден успех. Полковникот не успеваше во секоја кариера за која се обидувал. Тој дури поминал голем дел од својот живот во несреќен брак, завршувајќи со развод и морал да обезбеди три деца до неговата деветнаесетгодишна возраст.Но, полковникот продолжил со верба во сопствените способности и принципи.

  Лекција број 4: Откажувањето е единствениот начин да не успеете

  Неуспехот е природен несакан ефект на животот, а откажувањето е единствениот неуспех. Дури и кога ќе видите дека часовникот отчукува и деновите и годините трепкаат, нема временско ограничување за успех. Никогаш не престанувајте да ја барате таа светлина на крајот од тунелот.

  Лекција број 5: Свеж почеток понекогаш е сè што ви треба

  Сега ни е јасно дека готвењето беше страст на полковникот, но тој не го откри својот ентузијазам сè до подоцнежните години во животот.

  Лекција бр. 6: Имајте верба

  Вербата е клучот за успех, среќа и задоволство. Потрагата по страст во она што го работите, ќе го направи секој среќен, задоволен и просперитетен.

  „Треба да се запамети дека секој неуспех може да биде отскочна даска кон нешто подобро“, вели полковникот Сандерс.

  Лекција бр. 7: Бидете едноставни

  Се чини невозможно, но Френт пилешкото Кентаки започна да го продава на патот. Откако го продаде неговиот рецепт, бизнисот рапидно се разви и деновиве е вообичаено да се видат франшизи на KFC во земјите ширум светот – 145 на број. Лекцијата која е совладана е дека никогаш не треба да се плашиме да ги одржуваме работите едноставни. Сè додека сте подготвени да започнете и да работите напорно, успехот ќе следи.

  Често се случува потенцијалните претприемачи да го одложат започнувањето на нивниот потфат, лансирање на нивната веб-страница или што и да е, бидејќи тие едноставно не веруваат дека се доволно големи за да започнат.

  7,798Следи нè на facebookЛајк

  слично

  Значителен буџетски дефицит во европските и регионалните земји

  Ниту една европска земја, поради кризата предизвикана од пандемијата, нема да ја заврши оваа година со буџетски суфицит. Според овие проекции, најголем дефицит во Европа...

  ЕУ привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање обврзници

  Европската унија привлече огромен интерес на инвеститорите со издавање на обврзници за финансирање на програми за зачувување на работни места кои се загрозени поради...

  Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка”

  Народната банка е професионална и независна институција, којашто при одлучувањето ги применува највисоките меѓународни стандарди и најдобрите меѓународни практики. Одземањето на дозволата на „Еуростандард...

  ОСТАВИ ОДГОВОР

  Ве молиме внесете го коментарот
  Внесете го вашето име тука