ПОВЕЌЕ

    ЗБОГУМ, ЧОКОЛАДО: Цените на какаото се дуплираа од почеток на 2024, виновник – Ел Нињо

    Време зa читање: 4 минути

    Фјучерсите на какаото се двојно повисоки за помалку од три месеци, бидејќи нивниот значаен пораст се интензивираше, во време кога расте побарувачката за чоколадо пред Велигден. Најактивниот договор во Њујорк е зголемен за дури 5,9% до 8.493 долари за метрички тон, што е највисоко досега

    Виновник што цените на какаото вртоглаво пораснаа се ефектите од климатските промени и феноменот Ел Нино, открива истражувањето на Единицата за разузнавање за енергија и клима (ECIU), непрофитна организација фокусирана на животната средина.  Тие објаснија дека овие два фактори предизвикале пораст на цените на какаото пред Велигденскиот празник на крајот на март. Оваа недела цената на зрната какао достигна рекордно високо ниво од повеќе од 8.260 долари по тон.

    Најголемите светски продавачи на какао, Брегот на Слоновата Коска и Гана, во последно време доживеаја екстремни временски услови. Анализата на World Weather Attribution објавена во четвртокот покажа дека топлотниот бран во февруари во Западна Африка е десет пати поверојатно поради климатските промени.

    Овие земји се соочија со обилни врнежи од дожд во декември 2023 година, предизвикувајќи повеќе од двојно повеќе од просечните врнежи за сезоната во изминатите 30 години, што негативно влијаеше на количината на какао собрана поради гнили растенија од какао со болест на црна мешунка.

    Ова влажно време беше проследено со суши типични за условите на Ел Нино во февруари, што дополнително ја намали жетвата бидејќи какаото е чувствително на суви услови, според ECIU. ЕЦИУ призна дека овие непредвидливи временски појави „влегле во меѓународните цени на стоките“.

    Речиси целото какао во светот – 99,9% од вкупното производство – се одгледува во земји кои се најзагрозени и најмалку подготвени да се справат со суровите влијанија на климатските промени, според ECIU. Тие користеа податоци од Организацијата за храна и земјоделство на ОН.

    ECIU, исто така, ги разгледа трговските податоци на Владата на ОК и Глобалниот индекс на адаптација на Универзитетот во Нотр Дам. Тие откриле дека Велика Британија увезла 58 милиони килограми зрна какао во вредност од 127 милиони фунти директно од овие земји. Осумдесет и пет проценти од сите зрна какао во Велика Британија доаѓаат од само една земја – Брегот на Слоновата Коска.

    Амбер Соер, која работи како аналитичар во ECIU, рече дека на земјоделците ќе им треба поголема помош за да ги заштитат своите работни места и да ги задржат зрната какао – и друга важна храна како чај, банани и ориз – да доаѓаат во ОК.

    „Фармерите во Западна Африка кои ја одгледуваат главната состојка, зрната какао, на велигденските јајца што многумина од нас со нетрпение ги очекуваат, се борат и со екстремни горештини и со екстремни врнежи“, рече таа. „Богатите земји како Обединетото Кралство можат да обезбедат финансиска и техничка поддршка на земјите во развој за да им помогнат на нивните земјоделци подобро да се справат со овие екстреми.

    Во меѓувреме, Бен Кларк, кој ги истражува климатските податоци за екстремни временски услови на Институтот Грантам, Империал колеџ во Лондон, рече: „Годините на Ел Нино често доведуваат до предизвици за земјоделците преку менување на временските модели“.

    Климатските промени, предизвикани од согорувањето на фосилните горива, ги влошуваат природните катастрофи, предизвикувајќи екстремни временски услови, катастрофални жетви и зголемување на цените на храната. Џон Вокер, висок советник за какао во Fairtrade, рече: „Иако високите цени може да изгледаат како неочекувано за земјоделците, штом на крајот ќе се филтрираат до фармата, основните причини се загрижувачки“.

    „Повисоките цени компензирани со пониската продуктивност едноставно ја продолжуваат несигурноста на приходите што ги држи земјоделците заробени во сиромаштија и ја загрозува иднината на какаото. Останува да се види дали понудата ќе се врати или дали сегашниот тренд ќе биде подолготрајен. Да се постигне напредок за целите на животната средина и животните приходи, неопходни се стабилни минимални цени и долгорочни договори меѓу купувачите и производителите на какао“.

    Ел Нино, природен феномен кој носи топлина на површината на океанот во тропскиот источен Пацифик, може да го зголеми ефектот на затоплување на емисиите на стакленички гасови.

    Извештајот на ECIU предупреди дека оваа комбинација е закана за другите главни прехранбени производи увезени од погодените земји, како што се оризот од Индија, кафето од Виетнам, чајот од Кенија, грозјето од Јужна Африка, бананите од Колумбија и лиметата од Бразил.

    14,794Следи нè на facebookЛајк

    слично