ПОВЕЌЕ

    КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ ЗЕМААТ ДАНОК: Глобалното производство на вино на најниско ниво во последните 60 години

    Време зa читање: 3 минути

    Глобалното производство на вино падна за 7% годишно, што резултира со најскудна берба на винско грозје од 1961 година, според Меѓународната организација за вино и вино (OIV) – меѓувладино тело со седиште во Дижон, Франција кое го следи производството и потрошувачката на вино низ целиот свет. „Уште еднаш, екстремните климатски услови – како што се раниот мраз, обилните врнежи и сушата – значително влијаеја на производството на светското лозје“, објави OIV во вторникот.

    „Ова негативно сценарио може да се припише на значителен пад во главните земји производители на вино на двете хемисфери“, се вели во соопштението на OIV. „Додека на јужната хемисфера, Австралија, Аргентина, Чиле, Јужна Африка и Бразил забележаа варијации од -10% до -30% од година во година; на северната хемисфера, Италија, Шпанија и Грција се земјите кои претрпеа повеќето од лошите климатски услови во текот на сезоната на растење“.

    Врз основа на собраните информации за дваесет и девет земји, кои сочинуваат 94 проценти од глобалното производство во 2022 година, светското производство на вино (без сокови и шира) во 2023 година се проценува помеѓу 241,7 mhl и 246,6 mhl, со проценка од средна вредност на 244,1 mhl. Ова претставува намалување од 7 проценти во споредба со веќе потпросечниот обем од 2022 година, што е најниско глобално производство од 1961 година – во кое се произведени само 214 mhl.

    Хектолитар е еквивалент на 133 стандардни шишиња за вино.

    Досега, OIV одбиваше да ги поврзе тие екстремни услови со климатските промени.

    Во однос на глобалното рангирање, Франција, која можеше да ги задржи претходните нивоа на производство, беше прв светски производител на вино за прв пат по девет години. Италија е рангирана на второ место бидејќи производството падна за 12%, на најниско ниво од 2017 година.

    Шпанија остана број три светски производител и покрај тоа што производството падна за 14% од година во година и 19% во текот на пет години. Додека Италија и Шпанија заостануваат, ЕУ го забележа своето трето најниско производство од почетокот на векот, пад од 7% на 150 mhl. Во Германија експертите очекуваа благ пораст во 2023 година.

    Една од земјите што покажува најголема негативна варијација во однос на 2022 година е Грција, со очекувано производство на вино во 2023 година од 1,1 mhl. Овој обем претставува значително намалување не само од минатата година (-45 проценти), туку и од последниот петгодишен просек (-50 проценти).

    Исто така, спротивставувајќи го овој тренд, четвртиот по големина светски производител на вино, САД, забележа зголемување на производството за 12% во 2022 година благодарение на пониските температури и обилните зимски дождови во долините Напа и Сонома во Калифорнија.

    Единствената светла точка што ОИВ можеше да ја идентификува во своите податоци беше потенцијалот на намаленото производство за стабилизирање на намалениот пазар. „Во контекст кога глобалната потрошувачка се намалува, а залихите се високи во многу региони во светот, очекуваното ниско производство може да донесе рамнотежа на светскиот пазар“, велат од ОИВ.

    14,794Следи нè на facebookЛајк

    слично