Платформата за какао на граѓанското општество во Гана (GCCP) повика на зголемување од 65-70 отсто на цената за какаото за сезона 2024/2025 година.
Г-дин Обед Овусу-Адаи, координатор на GCCP, рече за да се осигураат дека фармерот на какао од Гана ќе остане мотивиран и конкурентен во подрегионот, предлагаме владата да ја институционализира нагорната среднорочна ревизија на цените на какаото поради нестабилната природа на нивната валута и исто така да го минимизира прекуграничниот шверц.
Тој нагласи дека тие предизвици ја истакнале потребата од итни мерки за поддршка на земјоделците во прилагодувањето на климатските промени за да се обезбеди одржливо производство на какао.
„Ја повикуваме Владата агресивно да ги спроведе постојните политики, како што се Стратегијата за климатско паметно какао и иницијативата AFR 100, и да работи на усогласување со Регулативата за уништување на шумите на ЕУ, која има за цел да го елиминира уништувањето на шумите во синџирите на снабдување до крајот на 2024 година.“, додаде тој.
Вториот светски производител на какао ја зголеми цената на какаото за повеќе од 58% до 33.120 цеди (2.123,08 долари) по метрички тон, или 2.070 цеди на 64 килограми (кг), во април за остатокот од сезоната 2023/24.
Зголемувањето на цената во средината на сезоната дојде откако врвниот производител на какао, соседниот Брег на Слоновата Коска , ја зголеми цената на фармата на 1.500 CFA франци (2,55 УСД), или околу 40 цеди, по кг за средината на културата од април до септември 2023/24 година. сезона, од 1.000 CFA франци минатата сезона.
Комисијата за ревизија на цените на производителите на какао во Гана ја определила цената на 48.000 цеди по тон, што значи 3.000 цеди на 64 кг какао, за сезоната 2024/25 што треба да започне подоцна во септември, што претставува зголемување од само 45%. А, одлуката ќе била испратена до кабинетот во очекување на објавување.
Цената на Гана, исто така, ќе мора да се усогласи со цената на какаото за 2024/25 на Брегот на Слоновата Коска, која допрва треба да биде објавена.
Двете најголеми земји одгледувачи на какао покренаа иницијатива за координирање на цените на фармите и снабдувањето со какао за да помогнат во одржувањето на секторот и да ги зголемат приходите на нивните фармери.
Цените на какаото се зголемија оваа година бидејќи болеста и неповолните временски услови во Гана и Брегот на Слоновата Коска, кои заедно обезбедуваат повеќе од 60% од какаото во светот, го турнаа пазарот на трет последователен дефицит.
Меѓународната организација за какао во четвртокот ја зголеми прогнозата за глобалниот дефицит на какао за сезоната 2023/24 (октомври-септември) на 462.000 тони од 439.000 тони, велејќи дека пазарот се движи кон 45-годишен низок сооднос на залихите и мелењето.