Пијалaците, вклучувајќи вода, газирани пијалaци, пиво и вино што се продаваат во стаклени шишиња, содржат повеќе микропластика од оние во пластични шишиња, според изненадувачка студија објавена од француската агенција за безбедност на храната.
Истражувачите откриле ситни, претежно невидливи парчиња пластика низ целиот свет, од воздухот што го дишеме до храната што ја јадеме, како и расфрлани низ човечките тела .
Сè уште нема директни докази дека оваа претежна количина пластика е штетна за здравјето на луѓето, но растечко поле на истражување има за цел да ја измери нејзината распространетост.
Гијом Дифлос, директор за истражување во француската агенција за безбедност на храната ANSES, изјави за АФП дека тимот се обидел да „истражи количината на микропластика во различни видови пијалaци што се продаваат во Франција и да го испита влијанието што можат да го имаат различните контејнери“.
Истражувачите пронајдоа просечно околу 100 микропластични честички на литар во стаклени шишиња безалкохолни пијалaци, лимонада, ладен чај и пиво. Тоа е пет до 50 пати повисоко од стапката откриена во пластични шишиња или метални конзерви.
„Очекувавме спротивен резултат“, изјави за АФП докторантката Иселин Чаиб, која го спроведе истражувањето.
„Потоа забележавме дека во стаклото, честичките што излегуваат од примероците беа со ист облик, боја и состав на полимер – па затоа иста пластика – како и бојата на надворешната страна од капачињата што ги затвораат стаклените шишиња“, рече таа.
Бојата на капачињата, исто така, имала „мали гребнатини, невидливи со голо око , веројатно поради триење меѓу капачињата кога биле складирани“, се вели во соопштението на агенцијата.
Ова потоа би можело да „ослободи честички на површината на капачињата“, додаде тој.
За водата, количината на микропластика била релативно ниска во сите случаи почнувајќи од 4,5 честички на литар во стаклени шишиња до 1,6 честички во пластика.
Виното, исто така, содржело малку микропластика – дури и во стаклени шишиња со капачиња. Дуфлос рече дека причината за ова несовпаѓање „останува да се објасни“.
Сепак, безалкохолните пијалоци содржеле околу 30 микропластика на литар, лимонадата 40, а пивото околу 60.
Бидејќи не постои референтно ниво за потенцијално токсична количина на микропластика, не беше можно да се каже дали овие бројки претставуваат ризик по здравјето, соопшти ANSES.
Но, производителите на пијалоци лесно би можеле да ја намалат количината на микропластика што се ослободува од капачињата од шишињата, се додава во извештајот.
Агенцијата тестираше метод на чистење кој вклучуваше дување на капачињата со воздух, а потоа нивно плакнење со вода и алкохол, што ја намали контаминацијата за 60%.