ПОВЕЌЕ

    Менито од последниот ден на Титаник постигна неверојатна цена на аукција

    Време зa читање: 3 минути

    Приказните од првото и последно несреќно трасатлантско патување на Титаник продолжуваат да го воодушевуваат светот, честопати предизвикани од пронајдени артефакти од потонатиот брод. Еден од нив е менито од ресторанот на потонатиот прекуокеански брод направено за ручекот, кој го носи датумот на судбоносниот ден – 14 март 1912 година.

    Освен како првокласно мени за вечера, ова парче хартија, старо преку 111 години, кое нуди увид во луксузот и трагедијата на тоа историско патување, неодамна продадено за неверојатни 84.000 фунти (103.000 долари). Овој бесценет артефакт, преполн со историско значење, беше ставен на аукција во престижната аукциска куќа Хенри Олдриџ и Син во Вилтшир, југозападна Англија. Надвор од својата кулинарска привлечност, менито носи трогателен наратив за преживување и загуба, со лузни од потопување во ледените води на Северен Атлантик во тоа кобно утро на 15 април 1912 година.

    КУЛИНАРСКА ЕКСТРАВАГАНЦИЈА

    Менито за кое станува збор, од оброкот послужен на 11 април 1912 година, дава привлечна слика од раскошот што го доживуваат патниците од прва класа на Титаник. Остриги, говедско месо и патка од дива патка ги красеа масите, како одраз на величественоста и софистицираноста на реномираното јадење на White Star Line. Менито, украсено со црвена бургија White Star Line, е доказ за прецизното внимание на деталите што ги карактеризираше луксузните понуди на несреќниот брод

    Повеќе од еден век подоцна, трагичните настани од потонувањето на Титаник сè уште одекнуваат. Вечерта на 14 април 1912 година, бродот се судри со санта мраз, што доведе до загуба на над 1.500 патници и членови на екипажот. Менито, сега опиплива врска со таа минато време, служи како потресен потсетник за животите и приказните засекогаш испреплетени со несреќното патување.

    Аукционерот Ендрју Олдриџ фрла светлина на патувањето на менито низ времето, откривајќи ги звучните знаци на потопување во вода. Некогаш позлатените букви со кои било испишано, сега се нејасна, но раскажуваат приказна за изложеноста на студените води на Северен Атлантик. Олдриџ сугерира две можности: менито или го напуштило бродот со некој преживеан или било откриено кај еден од загинатите патници. Застрашувачката реалност на ледените води остави свој белег на оваа кулинарска реликвија.

    Патувањето на менито до аукцискиот блок е исто толку интригантно како и неговата историја. Откриен во фото албум кој му припаѓа на починатиот канадски аматерски историчар Лен Стивенсон, артефактот додава дополнителен слој на мистичност на неговото потекло. Како ова мени се најде во рацете на еден историчар и патувањето кое беше потребно за да биде откриено во светот, додава допир на таинственост на неговата веќе привлечна нарација.

    На аукцијата во Хенри Олдриџ и Син беа прикажани други артефакти кои дополнително ја збогатија историската таписерија на Титаник. Џебниот часовник од швајцарско производство, откриен од патникот Синај Кантор, достигна цена од 97.000 фунти, нудејќи поглед на личните предмети што ги носеле оние што биле на несреќниот брод. Дополнително, ќебето на палубата со шари на тартан, веројатно користено за време на операцијата за спасување, продадено за 96.000 фунти, нагласувајќи ги опипливите врски со настаните околу трагичниот крај на Титаник.

    Продажбата на првокласното мени за вечера на Титаник, со ехо на луксуз и трагедија, служи како опиплива врска до клучен момент во историјата, каде раскошот наиде на катастрофа на палубите на најпознатиот брод во светот. Како што оваа кулинарска реликвија ги менува сопствениците, нејзиниот нов сопственик станува чувар на приказната што продолжува да плени и прогонува, обезбедувајќи дека наследството на Титаник ќе живее во следните генерации.

    14,794Следи нè на facebookЛајк

    слично