ПОВЕЌЕ

    ЗГОРЧИЈА ЦЕНИТЕ НА ШЕЌЕРОТ, растат стравувањата од глобален недостиг

    Време зa читање: 5 минути

    Цените на шеќерот на светските берзи се зголемија на највисоко ниво во повеќе од една деценија, поттикнати од разочарувачките жетви во некои од најголемите светски производители и силната побарувачка во Кина. Зголемената побарувачка беше надополнета со влошените временски услови – а аналитичарите велат дека сè уште има простор цените да се искачат.

    Фјучерсите на суровиот шеќер во април се искачија на повеќе од 24,50 американски центи за фунта – највисока цена од 2012 година.

    Стоковниот аналитичар Том Мекнил појаснува дека глобалните залихи на шеќер се тесни по помалото од очекуваното производство од некои големи земји производители на шеќер на северната хемисфера. „Имавме послаб род од очекуваното во Индија, полошо од очекуваното производство и од Тајланд, а родот во Кина исто така е намален“, рече тој. „Во Бразил имаа многу дожд неодамна и имаат логистички проблеми со огромниот род на соја и пченка што треба да се изнесат од полињата“.

    „Значи, шеќерот се натпреварува за простор и перспективите за испорака на шеќер од Бразил се многу тесни“.

    „Цените на шеќерот се прилично нагорни и цените да останат покачени на краток до среден рок“, рече Гириш Чимвал, аналитичар за шеќер во S&P, наведувајќи дека временските ризици ги мачат врвните производители на шеќер. Зголемените трошоци може да се пренесат на потрошувачите во форма на поскапи бонбони.

    „Зголемената цена на слатки и пијалоци базирани на шеќер ќе ги вклучи и зголемените вредности на шеќерот“, рече Џон Стансфилд, висок аналитичар за шеќер во платформата за податоци за стоки DNEXT.

    Цените на преработените прехранбени производи растат на глобално ниво, додаде Стенсфилд. „Во чоколадо имате млеко, какао во прав, и овие трошоци исто така растат. Трошоците за енергија и работна сила за производство на такви стоки исто така растат“, рече тој.

    „Во последниве недели, сезоната на дробење на азиската трска почна да завршува и проценките на остварените количества се поскромни од првичните, во клучните земји производители, особено Индија, Тајланд, Кина и Пакистан“, рече Стансфилд.

    Индија е втор најголем производител на шеќер во светот по Бразил. На почетокот на април, Здружението за трговија со шеќер во цела Индија ги намали проценките за производство на шеќер за речиси 3% за земјоделската година од октомври 2022 до септември 2023 година. Здружението наведе несезонски врнежи во Махараштра, кои сочинуваат повеќе од една третина од производството на шеќер во земјата .
    Стенсфилд додаде дека помалото производство е надополнето со лошата европска култура на репка како резултат на намалената површина и тешката летна суша, како и побарувачката што продолжува да закрепнува од периодот на Ковид.

    Околу 80% од глобалното производство на шеќер доаѓа од шеќерна трска, според Меѓународната организација за шеќер, додека 20% потекнува од цвекло.

    „Цените треба да имаат тенденција да останат покачени во опсегот од 21 до 24 центи по фунта“, прогнозира Chhimwal на S&P.

    Додека Кина потенцијално би можела да ги искористи државните резерви за да го намали притисокот на глобалните пазари, Чимвал предупредува дека има многу фактори кои би можеле да ги зголемат цените. „Сепак, ризикот од Ел Нино за изгледите за азиското производство би можел далеку да се компензира на среден рок и да ги однесе цените многу повисоки“, предупреди Чимвал.

    Според Националната океанска и атмосферска администрација, има 62% шанси за услови на Ел Нињо од мај до јуни.

    Во зависност од азиските монсунски врнежи, пазарот на шеќер потенцијално би можел да стане многу нестабилен и временските услови на среден рок, додаде тој.

    Дождот во производителот број еден Бразил, исто така, го забавува почетокот на жетвата во април. Жетвата на шеќерна трска во јужноцентралниот регион на Бразил – кој сочинува 90% од производството во земјата – трае од април до декември и неговиот принос ќе биде клучен мерач за следење, рече аналитичарот за стоки на Fitch Solutions, Метју Бигин. Но, „цените на шеќерот се толку високи во моментов што дури и ако цените значително се изладат кога бразилската жетва ќе излезе на пазарот, цените сè уште може да се сметаат за покачени над историските нивоа“, рече тој.

    Друг фактор што ги турка цените повисоки е неодамнешната ненадејна одлука на ОПЕК да го намали производството на нафта за околу 1,16 милиони барели дневно. Тоа го поттикна пренасочувањето на шеќерната трска кон производство на етанол и подалеку од залихите на шеќер, напиша Fitch Solutions во извештајот од 13 април. „Одлуката на ОПЕК и растот на цената на нафтата веројатно ќе ги одржат цените покачени“, истакна Бигин.

    Како и со повисоките цени на храната, земјите кои се борат со високи нивоа на несигурност во храната ќе бидат најтешко погодени од скоковите на цените на шеќерот, рече Чимвал од S&P. Ова ќе ги погоди особено тешко северноафриканските и субсахарските африкански земји, каде што потрошувачката на шеќер и побарувачката за увоз се високи, рече тој.

    14,794Следи нè на facebookЛајк

    слично