Време зa читање: 5 минутиЕнергетската криза во Европа ги менува и условите под кои работат угостителските локали. Во духот на рестриктивните мерки чија цел е намалувањето на потрошувачката на струја, некои држави во ЕУ веќе донесоа закони според кои се забранува загревањето и на терасите пред рестораните, додека во некои земји самите сопственици на локали изнаоѓаат начини за да се справат со огромните сметки за електрична енергија.
Зголемувањето на цените на електричнта енергија притисна многу ресторани. Додека некои сопственици се приморани да ги затворат своите угостителски објекти во пресрет на зимата, наместо да стави клуч на својот угостителски објект, Кармен Пахшвел, сопственичка на виенскиот ресторан „Лукулус“, пронашла „рецепт“ за намалување на трошоците за струја.
Пониските температури нема да ги спречат гостите да седат во популарна градина на ресторанот, благодарение на 40 греалки, но Пахшвел сега собира такса за користење грејач со зрачење од гостите на Шанигартен. Ако гостите сакаат да се греат, ќе треба да платат 5 евра за четворица, а 10 евра за осум лица. „Ако тоа не ви одговара, можете да влезете во ресторанот, каде што е топло“, им рекла Кармен на оние гости кои реагирале, за кои вели дека ги нема многу и дека реакциите на гостите се прилично позитивни, потенцирајќи дека „најнеразумни се младите пушачи“.
Некои ресторани и барови се одлучуваат да не ги вклучат своите греалки и светилки за греење оваа зима поради високата цена на енергијата, пишува белгискиот медиум RTL Info. Многу гости сега одат само на тераса за да пијат аперитив, а потоа продолжуваат да јадат и пијат во ресторанот, велат угостителите. Ако планирате да се напиете надвор со пријателите во некоја ладна зимска вечер, можеби ќе треба да понесете ќебиња.
Сопственикот на бар во Брисел, Демиен Коенс вели дека неговата сметка за енергија се зголемила повеќе од двојно во период од една година. „Мојата сметка за енергија се зголеми од 18.000 евра на 45.000 евра. Нема да успееме“, предупреди тој. За да се справи со брзиот пораст, нема да има друг избор освен да ја остави терасата незагреана во зимските месеци.
„Денес греењето на мојата тераса ќе чини 200 евра. Ете, правиш математика. Мислам дека тоа ќе биде многу пари“, објасни тој. Ресторанскиот сектор во земјата е генерално вознемирен. Слабата посетеност на терасите на отворено може да донесе до 30% од територијата на промет. „Ресторанџиите се загрижени за економските проблеми што се појавуваат, а терасите се дел од нив: што да се прави во однос на трошоците за енергија“, изјави Лук Маршал, претседател на федерацијата Хорека од Валонија, за RTL Info.
Постои страв дека сметките за енергија на крајот може да служат за поделба и победа, гостите кои можат да си дозволат да го загреат својот надворешен простор ги крадат клиентите од оние кои не можат. Федерацијата бара забрана за затоплување на терасите на отворено, со цел да се одржи еднаков терен за игра. За да се избегне нелојална конкуренција, трговците бараат да се донесе федерален закон со кој се забранува загревање на тераси, како што тоа го прават нашите француски соседи.
Од март 2022 година, во Франција официјално е забрането загревање на терасите на кафулињата и рестораните. Некои градови очекуваа крај на загреаните тераси, како што е Рен, која беше првата метропола во Франција што ги забрани. Во Белгија, секоја општина одлучува дали сопствениците на претпријатијата можат да ги загреат своите тераси или не.
Во некои кафеа во центарот на Загреб, ако сакате да пиете кафе и да ви биде топло, за таа услуга ќе треба да платите 14 куни (околу 115 денари), додека само топол пијалок ќе ве чини 12 куни (околу 100 денари), пишуваат медиумите на Балканот. „Мислам дека греалките надвор се луксуз, во зима. Имаме доволно внатрешен простор, ако некој навистина сака да биде надвор на ладен воздух, ќе ги вклучиме греалките, но едноставно тој дел од трошокот треба да го префрлиме на крајниот корисник“, објаснува сопственикот Иван Орешковиќ, сопственик на кафе барот Occulto во Загреб.
На овој потег се одлучил, вели, поради сметките за струја кои пораснале за 200 отсто. Лани еден киловат чинел 55 липи, а годинава 1 куна и 65 липи.
“Во просек седат по 30 минути. Досега таа цена ја преземавме на себе. Секој грејач троши приближно два киловати на час, што е 3,2 куни. За тоа плаќавме по една куна. Таа разлика ја префрливме на гостите, а главниот дел од трошокот го задржуваме на себе“, додава тој. Сепак, не сите сопственици на локали се согласуваат со одлуката на Орешковиќ. „Не можеме да ги покачиме цените за да бидеме во чекор со трошоците, а сега тоа мораме да го покриваме на разни начини. Ќе го избегнувам колку што можам. Што се однесува до греалките на терасите, нема да ги наплаќаме, но го разбирам секој колега што ќе се реши на тоа“, истакнува Леонард Топиќ, сопственик на ресторан во Загреб.