„Култивираното месо“ или месо одгледувано во лабораторија е одобрено за човечка исхрана во САД. Американската Администрација за храна и лекови (ФДА) за прв пат исчисти месен производ одгледуван од животински клетки за човечка исхрана, објави агенцијата во средата.
Upside Foods, компанија која произведува клеточно култивирано пилешко со собирање клетки од живи животни и нивно користење за одгледување месо во резервоари од не’рѓосувачки челик, ќе може да ги донесе своите производи на пазарот откако ќе бидат проверени од Министерството за земјоделство на САД (USDA), се вели во соопштението од ФДА.
„Светот доживува прехранбена револуција и (FDA) е посветена на поддршка на иновациите во снабдувањето со храна“, велат комесарот на FDA Роберт М. Калиф и Сузан Мејн, директор на Центарот за безбедност на храна и применета исхрана при ФДА во изјавата.
ФДА објави во документите објавени во средата дека ги прегледала податоците од компанијата и нема дополнителни прашања во врска со заклучокот на компанијата дека нејзиниот производ е безбеден за луѓето за јадење.
„Воодушевени сме од најавата на FDA“, рече Дејвид Кеј, директор за комуникации на UPSIDE, во е-пошта. „Овој историски чекор го отвора патот за нашиот пат кон пазарот“, додаде тој.
Прегледот технички не е одобрение и се однесува само на производите UPSIDE, иако агенцијата е подготвена да работи со други фирми кои развиваат храна од култивирани животински клетки, се вели во соопштението на ФДА.
USDA и FDA заедно го регулираат клеточно култивираното месо според договорот од 2019 година меѓу двете агенции. USDA ќе ја надгледува обработката и етикетирањето на клеточно-културните месни производи.
Побарувачката за алтернативи на фармерското месо порасна заедно со свеста за високите емисии на стакленички гасови од одгледувањето добиток. Култивираното пилешко им беше послужено на присутните на овогодишната климатска конференција COP27 во Египет.
Во 2020 година, во Сингапур зелено светло добија пилешки прсти, одгледувани во лабораторија.