ПОВЕЌЕ

    МУ СЕ ЗАКАНУВА ЛИ НА СВЕТОТ „ЧОКОЛАДНА КРИЗА“: Поради слабите приноси и високите цени фабриките за какао во Африка го прекинуваат производството

    Време зa читање: 5 минути

    Големите африкански фабрики за какао во Брегот на Слоновата Коска и Гана ја прекинаа или ја прекинаа обработката затоа што не можат да си дозволат да купуваат зрна, рекоа четири трговски извори, што значи дека цените на чоколадото ширум светот веројатно ќе пораснат, информира „Репорт“ преку Ројтерс. Исто така, се очекува годинешниот род на какаовецот, од кој се прави какаото, да потфрли за 10%.

    Производителите на чоколади веќе ги зголемија цените за потрошувачите, по три години лоша жетва на какао, и со очекуваната четврта лоша жетва во двете земји кои произведуваат речиси 60% од какаото во светот.

    Цените на какаото се зголемија повеќе од двојно во текот на минатата година, достигнувајќи бројни рекорди на сите времиња. Ни треба масовно уништување на побарувачката за да го достигнеме уништувањето на понудата“, рече Стив Вотериџ од Tropical Research Services, светски експерт за какао.

    Производителите на чоколада не можат да произведуваат чоколада со сурово какао и се потпираат на преработувачите за да ги претворат зрната во путер и пијалак што може да се направи чоколадо.

    Но, преработувачите велат дека не можат да си дозволат да го купат какаовецот. Државниот преработувач на какао-мешунки од Брегот на Слоновата Коска, Transcao, една од деветте големи фабрики во земјата, соопшти дека престанала да купува какаовецот поради нивната цена.

    Тој рече дека сè уште се обработува од залиха, но не кажа со кој капацитет работи. Два извори од индустријата рекоа дека фабриката е речиси неактивна. Еден од двата извори за Ројтерс рече дека повеќе големи државни погони би можеле наскоро да се затворат во најдобриот производител на Брегот на Слоновата Коска, кој произведува речиси половина од какаото во светот.

    Истите два извори рекоа дека дури и глобалниот трговец Каргил се борел да набави какао-мешунки за својата голема фабрика за преработка во Брегот на Слоновата Коска, прекинувајќи ги операциите околу една недела минатиот месец. Каргил не одговори на барањето за коментар.

    Во број 2 одгледувачот на какао Гана, повеќето од нејзините осум погони, вклучително и државната компанија за преработка на какао (CPC), постојано ја прекинуваа работата со недели од почетокот на сезоната во октомври, рекоа два одделни извори од индустријата.

    CPC рече дека работи со околу 20% од капацитетот поради недостигот на грав.

    Растот на цените го попречи одамна воспоставениот механизам за глобална трговија со какао, преку кој земјоделците продаваат грав на локални дилери кои ги продаваат на погони за преработка или светски трговци. Тие трговци потоа продаваат грав или производи од какао – путер, прав и пијалак од какао – на светските чоколадни гиганти како Нестле, Херши и Монделез.

    Во нормални времиња, пазарот е силно регулиран – трговците и преработувачите купуваат грав од локални дилери и до една година однапред по однапред договорени цени. Локалните регулатори потоа поставуваат пониски цени на фармите што земјоделците можат да ги наплатат за гравот.

    „Прва Живот” за безгрижно секојдневие и безбедна иднина

    Меѓутоа, во време на недостиг како оваа година, системот се распаѓа – локалните дилери честопати им плаќаат на земјоделците премија во однос на цената на фармата за да обезбедат какао-мешунки. Потоа, дилерите го продаваат какаовецот на самото место по повисоки цени наместо да го испорачаат по однапред договорени цени.

    Бидејќи светските трговци брзаат да ги купат тие зрна по секоја цена за да ги исполнат своите обврски со чоколадните фирми, локалните преработувачи честопати остануваат без зрна.

    Властите на Брегот на Слоновата Коска и Гана вообичаено се обидуваат да ги заштитат локалните преработувачки капацитети преку давање на евтини заеми или со ограничување на обемот на какаовецот што глобалните трговци можат да ги купат.

    Оваа година, сепак, фабриките не го добиваат какаото што го нарачале однапред и не можат да си дозволат да го купат по повисоки цени.

    Истовремено, производителите на чоколади веќе ги зголемија цените. Продавниците во САД наплаќаат 11,6% повеќе за чоколадни производи минатата година во споредба со 2022 година, покажуваат податоците од фирмата за истражување на пазарот Circana.

    Меѓународната организација за какао (ICCO) очекува глобалното производство на какао да падне за 10,9% до 4,45 милиони метрички тони оваа сезона.

    Мелењето – мерка на побарувачката – ќе падне за 4,8% на 4,78 милиони бидејќи преработувачите се борат да купат какао-мешунки и да снабдуваат помалку какао-путер по повисока цена за производителите на чоколади, што пак ги зголемува цените.

    Неусогласеноста на понудата и побарувачката ќе го остави пазарот со дефицит од 374.000 тони оваа сезона, од 74.000 тони минатата сезона, според ICCO.

    Ова значи дека преработувачите и чоколадните фирми ќе треба да користат залихи на какао за целосно да ги покријат своите потреби. ICCO очекува глобалните залихи на какао да паднат на најниско ниво во последните 45 години до крајот на сезоната.

    Waterridge of Tropical Research рече дека пазарот на какао може да забележи нов дефицит следната сезона врз основа на сериозноста на болеста на какаовецот во Западна Африка.

    14,794Следи нè на facebookЛајк

    слично