Европската Унија неодамна ја одобри употребата на брашно третиран со УВ, направен од цели ларви на жолтиот млечен црви ( Tenebrio molitor ) како нова состојка за храна. Оваа одлука, која стапува на сила од 10 февруари 2025 година, дозволува вградување на овој прашок добиен од инсекти во различни прехранбени производи низ земјите-членки на ЕУ.
Што е брашно за обработени со ултравиолетови црви?
Жолтите мелени црви се ларвната фаза на бубачката Tenebrio molitor. За да се создаде прашок, овие ларви прво се сушат, а потоа се изложени на ултравиолетово (УВ) зрачење. Овој УВ третман не само што обезбедува елиминација на потенцијалните патогени, туку и ја подобрува содржината на витамин Д3 во прав. Добиениот производ е богат со протеини, здрави масти, витамини и минерали.
Одобрени употреби во прехранбени производи
Европската управа за безбедност на храната (ЕФСА) смета дека прашокот од црвот обработен со УВ зраци е безбеден за човечка исхрана под одредени услови. Сега може да се користи во голем број прехранбени производи, вклучувајќи: Леб и кифлички, колачи, производи базирани на тестенини, преработени производи од компир,сирење и производи од сирење, компоти од овошје и зеленчук
Информации за безбедност и алергени
Додека прашокот се смета за безбеден, важно е да се забележат потенцијалните алергени грижи. Поединци со познати алергии на ракови или грини од прашина може да доживеат алергиски реакции при конзумирање на производи што содржат прашок од брашно од црви. Затоа, храната што ја содржи оваа состојка мора да биде јасно означена за да ги информира потрошувачите за нејзиното присуство.
Овластување на пазарот
Во првите пет години по ова одобрување, само француската компанија Nutri’Earth ги има ексклузивните права за продавање на прашок од црви обработени со УВ зраци во ЕУ. Овој ексклузивитет е на сила освен ако друг апликант не обезбеди овластување врз основа на посебни научни податоци.
Останува да се види дали европските потрошувачи ќе ги прифатат состојките на база на инсекти во нивната секојдневна исхрана. Додека регулаторните тела ја нагласуваат безбедноста и одржливоста, културните перцепции и прифаќањето на потрошувачите на крајот ќе одредат дали прашокот од брашно од црви ќе стане главен производ или ќе остане производ на пазарот.